ZONGULDAK ALAPLI İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

KANTİN İŞLETMECİLERİ İLE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

KANTİN İŞLETMECİLERİ İLE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

      2022-2023 Eğitim öğretim yılı, eğitim kurumları gıda işletmecileri (kantin, kooperatif, yemekhane) ile, 27 Ekim 2022 Perşembe günü Alaplı Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat ÇEVİK başkanlığında, Şube Müdürü Hikmet ASAR, Şube Müdürü Abdulvehap DEMİREL, İş Güvenliği Uzmanı Nizamettin ONATOĞLU'nun ve eğitim kurumları gıda işletmecilerinin  katılımı ile toplantı yapılmıştır. Eğitim kurumunda gıda işletmesi bulunan her okul/kurumdan bir müdür yardımcısı, gıda işletmecisinin kendisi, kooperatif bulunan okullardan müdür yardımcısı katılımı ile yapılan toplantıda aşağıdaki gündem maddeleri ele alınmıştır.

TOPLANTI GÜNDEM MADDELERİ

  1. Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesi
  2. Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
  3. Okul Gıdası Hakkında Tebliğ
  4. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Karar Tutanağı
  5. Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Kontrol ve Denetimi Uygulama Kılavuzu
  6. Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Okul Denetim Formu
  7. Okul Aile Birliği Yönetmeliği ve ekinde bulunan "Okullarda Bulunan Kantin ve Benzeri Yerleri Kiralama Sözleşmesi"
  8. Kantin işletmecilerinden beklenen davranışlar, sosyal ilişkiler
  9. Dilek ve Temenniler
  10. Kapanış

Okul Gıda İşletmecileri, Gıda İşletmesi Bulunan Okulların Yöneticileri ve Gıda İşletmesi Denetim Komisyonu Üyeleri ile Yapılan Toplantı Gündemi ve Alınan Kararlar

  1. Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 10.11.2020 tarihinde yayınlanan 2020/8 sayılı, Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi Genelgesi; Öğrenci, kursiyer ve çalışanlara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması, sağlıklı beslenme ortamları oluşturulması ve bunların güvenilir gıdaya erişimleri konusunda bazı önlemlerin alınması zorunluluk haline gelmiştir. Bu kapsamda; gıda işletmelerinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiye kararlarına uygun olarak belirlenen okul gıdası kriterlerine uyum sağlanması ve güvenilir gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının oluşturulması, üretim ve servis aşaması da dâhil olmak üzere öğrencilerin sağlığı açısından risk oluşturabilecek nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kantin, kooperatif, yemekhane bulunan okullarımızda işletmeciler ve okul yönetimi bu düzenlemelere uymak zorundadır.  Bu kapsamda okul gıda işletmesi denetim ekibi tarafından aylık denetimler gerçekleştirilmeli gıda güvenliğini tehdit eden büyük uygunsuzluk tespit edildiğinde mutlaka ilgili yerlere bildirimde bulunup, uygunsuzluğun giderilmesi sağlanmalıdır. İlçe denetim ekibi denetim faaliyetlerine başlamış ve devam etmektedir.
  2. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine uygun olarak çalışmaların sürdürülmesi, ayrıca bu yönetmelik gereği okul gıda işletmesinde çalışan herkes için alınması gereken belgenin mutlaka alınması gerekmektedir. Eğitim duyurusu yapıldığında kişilerin bilgilendirilmesini ve eğitime katılmasını sağlanacaktır.
  3. Okul Gıdası Hakkında Tebliğde 9/9/2022 tarihinde yapılan değişiklik ile okul gıda işletmelerinde satılan gıdalarda logo bulunma zorunluluğu 11/09/2023 tarihine kadar ertelenmiştir.
  4. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararında okul gıda işletmelerinde satışı uygun olan ve uygun olmayan ürünler açık bir şekilde belirlenmiştir. Bu karara uygun ürünlerin satışının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  5. Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Kontrol ve Denetimi Uygulama Kılavuzu Bakanlığımız Sağlık Bakanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı işbirliğinde hazırlanmış bir kılavuzdur. Kılavuz doğrultusunda çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.
  6. Eğitim kurumlarında bulunan gıda işletmeleri, Bakanlığımız denetim formu kullanılarak her ay kurulan komisyon marifeti ile denetlenmelidir. Denetim sonucunda gıda güvenliğini tehdit eden büyük uygunsuzluklar tespit edilmesi halinde aynı gün sonuçlar İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Bürosuna bildirilmelidir.
  7. Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin Kiralama usulü ve işlemleri başlıklı 20. Maddesi okullarda bulunan alanların kiraya verilmesi, işletilmesi konularında açıklamalarda bulunmaktadır. 21. Maddesi Sözleşme ve tarafların yükümlülüklerini, Sözleşmenin feshi, iptali ve kiralanan yerlerin tahliyesini düzenlemektedir. Ayrıca Yönetmelik ekinde bulunan "Okullarda Bulunan Kantin ve Benzeri Yerleri Kiralama Sözleşmesi" kiraya verilecek alanlar ile ilgili bütün açıklamaları içermekte, sözleşmeye aykırı davranılması durumunda fesih hükümlerinin nasıl işletileceğini düzenlemektedir. Dolayısı ile yukarda sayılan mevzuat hükümleri çerçevesinde kantin işletmecileri imzaladıkları sözleşmeye uygun davranmak zorundadır. Okul aile birliği ve kantin işletmecisi ile karşılıklı olarak imza altına alınan sözleşme hükümlerine uyulması tarafların yükümlülükleri arasındadır.
  8. Eğitim kurumlarındaki gıda işletmecilerinden beklentilerimiz öncelikle çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmelerine destek olmalarıdır. Çalışan ve öğrencilerimize karşı davranışlarımız nezaket kuralları içinde, saygı sınırlarını aşmamalıdır. Genel ahlak kurallarına aykırı davranışlar sergilenmemelidir. Kantin işletmecilerinin önlük giymesi, maske-eldiven kullanmaları, yakalarına tanıtıcı kartlarını takmaları, sağlık ile ilgili portör muayenelerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiye kararlarına uygun ürünlerin satılması, satışı yasak ürünlerin bulundurulmaması, Okul gıda logosu ertelendi ancak var ise bu tür ürünlere öncelik verilmesi, temininde güçlük çekilen ürünler için gelişim çağındaki çocuklarımıza zarar vermeyecek beslenme değerlerine sahip ürünlerin seçilmesi, kesinlikle çocukların bedensel ve zihinsel sağlığını etkileyecek ürünlerin satılmaması, maksadını aşan, yanlış anlamalara yol açacak tavır ve davranışlardan, konuşmalardan kaçınılmalıdır. Temizlik ve hijyen konusuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Sözleşme hükümleri gereği ödemelerin zamanında yapılması. Okul gıda işletmesi denetim komisyonu tarafından yapılan aylık denetimde belirlenen uygunsuzlukların giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Okul gıda işletmelerinde ilkyardım malzemeleri tam bir ecza dolabı bulunmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Uyarı levhaları, yangın tüpü, lpg veya gaz kullanılıyor ise gaz kaçağı algılama cihazı bulunmalıdır.  Satılan ürünler ile ilgili ilgili esnaf odasından alınmış tavan fiyatların görünür bir yerde ilan edilmesi gerekmektedir. Okul gıda işlemelerinde kayıt dışı personel çalıştırılmaması, mutlaka SGK girişlerinin yapılması, sağlık raporlarının ve sabıka kayıtlarının bulunması gerekir.

            Katılımcıların istekleri, sorunları ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi, dilek ve temennilerle toplantı sona ermiştir.

31-10-202231-10-202231-10-202231-10-202231-10-202231-10-202231-10-202231-10-202231-10-202231-10-2022

Merkez Mahallesi Kabristan Caddesi Hükümet Konağı Zemin Kat Alaplı / ZONGULDAK - 0 372 378 16 82 92

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.