ZONGULDAK ALAPLI İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

12/07/2019 tarih, 308299 sayılı Resmi Gazatede yayınlanan Sıfır Atık Yönetmeliğince Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü "Sıfır Atık Yönetim Sistemi" kurmuş, Çevre ce Şehircilik Müdürlüğüne "Sıfır Atık Belgesi" için başvuru yapmış, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce yapılan çalışmalar değerlendirilmiş ve değerlendirme sonunda Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün "Sıfır Atık Belgesi" alması uygun görülmüştür.

12/07/2019 tarih, 308299 sayılı Resmi Gazatede yayınlanan Sıfır Atık Yönetmeliğinin amacı, hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, yaygınlaştırılmasına, geliştirilmesine, izlenmesine, finansmanına, kayıt altına alınarak belgelendirilmesine ilişkin genel ilke ve esasların belirlenmesidir.

Sıfır atık; Üretim, tüketim ve hizmet süreçlerinde atık oluşumunun önlenmesi/azaltılması, yeniden kullanıma öncelik verilmesi, oluşan atıkların ise kaynağında ayrı biriktirilerek toplanması ve geri dönüşüm ve/veya geri kazanımının sağlanarak bertarafa gönderilecek atık miktarının azaltılması suretiyle çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen yaklaşımı anlatmaktadır.

Sıfır atık yönetim sistemi; Atık oluşumunun önlenmesinden başlayarak, atıkların azaltılması, kaynağında ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, ayrı toplanması, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin hepsini içine alan, fayda ve maliyet unsurları göz önünde bulundurularak oluşturulan yönetim sistemini açıklamaktadır.

Sıfır atık belgesi;  Sıfır atık yönetim sistemlerini kuran yerlere ve gönüllülük esasına dayalı olarak sıfır atık yönetim sistemini kuranlara Çevre ve Şehircilik Bakanlıkça belirlenen belgeyi belirtmektedir.

Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında tüm okullarımız da bu sisteme dahil olmuşlardır. Okullarımızda öğrencilerimize ve personele yönelik bilgilendirme seminerleri yapılmış, atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması için cam, metal, plastik atık kumbaraları okullarımıza yerleştirilmiştir. Ayrıca atık pillerin toplanması için atık pil kutuları okullarda uygun noktalara yerleştirilmiştir. Atık kağıt toplanması teşvik edilmiş, dönem sonlarında ve yıl boyu atık kağıtlar geri dönüşüm amacıyla toplanmış, lisanslı atık kağıt toplama firmalarına teslim edilerek doğaya katkıda bulunulmuştur. Ayrıca elektronik atıklar konusunda çalışmalar yapılmış, Müdürlüğümüz bünyesine elektronik atık kumbarası yerleştirilmiştir. Folresan lambaların çevreye yaydığı zararın önlenmesi için floresan lamba atık kutuları temin edilerek müdürlüğümüz bünyesine yerleştirilmiştir.

Sıfır atık süreci süreklilik arz eden, ihmal edilmemesi gereken alanlardan olduğundan bu güne kadar olduğu gibi, bu günden sonrada bu alandaki çalışmalarımız devam edecektir. Çevreyi ve doğayı korumak hepimizin sorumluluğundadır.

Merkez Mahallesi Kabristan Caddesi Hükümet Konağı Zemin Kat Alaplı / ZONGULDAK - 0 372 378 16 82 92

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.